Laatste verzorging

De laatste verzorging kan plaatsvinden in het mortuarium, het ziekenhuis of bij u thuis. Wij dwingen nooit maar wij proberen nabestaanden toch zoveel mogelijk te stimuleren om bij de verzorging aanwezig te zijn. Door aanwezig te zijn of misschien zelfs mee te helpen bij de laatste verzorging kan dit u juist kracht geven bij het verwerkingsproces.

Wij zullen u het hele proces bijstaan en u stapje voor stapje uitleggen wat er gaat gebeuren. Mocht het toch teveel worden dan kunt u op elk moment beslissen om afstand te nemen of de ruimte te verlaten. ​Voordat we met de verzorging kunnen starten, is het belangrijk het volgende te weten:

  • Heeft overledene een donorcodicil ondertekend?
  • Is er een pacemaker op het lichaam aanwezig?
  • Is een obductie gewenst? Dit in het geval u wil weten waaraan uw dierbare is overleden.
  • Kiest u voor thanatopraxie. Dit is een lichte (tijdelijke) vorm van balseming. Bij deze balseming worden de bacteriën in het lichaam tijdelijk verdoofd doordat een vloeistof in de bloedbaan wordt gebracht. U heeft dan geen koeling nodig. Wat prettig is als u kiest voor thuisopbaring. Deze behandeling moet binnen 36 uur na overlijden gebeuren en nadat er een orgaandonatie heeft plaatsgevonden. Indien u meer vragen over deze behandeling heeft. Laat ons dit graag weten. Het bedrijf Afuitex, www.afuitex.nl, verzorgt voor ons de Thanatopraxie behandelingen.